Parlamentul Estoniei a aprobat marți un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, devenind prima țară din regiune care ia o astfel de decizie.
Căsătoria între persoane de același sex este legală în mare parte din Europa de Vest, dar nu și în țările din Europa Centrală și de Est care au fost cândva sub conducere comunistă și membre ale Tratatului de la Varșovia, dar acum membre ale NATO și UE, notează Reuters.
„Parcă statul mă acceptă în sfârșit. Până acum trebuia să lupt pentru tot. A trebuit să merg în instanță pentru a-mi adopta propriii copii, de ce? Acum sunt un om cu drepturi”, spune Annely Lepamaa, o lesbiană în vârstă de 46 de ani.
Proiectul de lege a primit 55 de voturi „pentru” în Parlament.
„Mesajul meu este că este o luptă dificilă, dar căsătoria și dragostea trebuie promovate”, a declarat premierul Kaja Kallas după vot.
Legea va intra în vigoare din 2024.
În țara baltică cu 1,3 milioane de locuitori, 53% din populație a susținut căsătoria între persoane de același sex într-un sondaj din 2023 al Centrului pentru Drepturile Omului. Acum un deceniu, era susținută de doar 34% din populație.
Cu toate acestea, 38% dintre cetățenii estonieni consideră că homosexualitatea este inacceptabilă. Căsătoria între persoane de același sex se lovește de opoziția minorității ruse, care constituie un sfert din populație. Astfel, potrivit sondajelor, doar 40% dintre etnicii ruși susțin acest demers al Parlamentului de la Tallinn.
Persoanele gay din Estonia tind să rămână discrete în ceea ce privește identitatea lor, iar jumătate dintre ele s-au confruntat cu hărțuirea și discriminarea, potrivit Guvernului.
Letonia și Lituania, celelalte două țări baltice care au fost anexate anterior de Uniunea Sovietică, au proiecte de lege privind parteneriatele între persoane de același sex, însă sunt blocate în procesul legislativ în prezent, mai notează sursa citată.